![](/media/lib/54/herbata-z-ciastkami-bada1954f379ea32e335708a9485215a.jpg)
Niezatapialne nieprzemakalne
3 września 2009, 09:35Jeden z brytyjskich szefów kuchni opracował recepturę niezatapialnych (czytaj: nierozpadających się w herbacie czy kawie) ciasteczek. Kluczowym składnikiem są podobno cienkie plasterki słodkich ziemniaków, czyli patatów, ale szczegóły przepisu pozostają owiane tajemnicą.
![](/media/lib/52/haggis-2887b66c7fd9940cbf9d4a746ea5f7c2.jpg)
Szkoci stracili haggis?
3 sierpnia 2009, 11:35Od lat powtarza się, że haggis to specjał kuchni szkockiej – tradycyjna potrawa przyrządzana z owczych podrobów, cebuli, tłuszczu, mąki owsianej i przypraw. Dusi się je w charakterystyczny sposób, bo w żołądku. Tymczasem historyk Catherine Brown utrzymuje, że jest to danie angielskie, a odniesienia do niego znalazła w książce Gerwazego Markhama "Angielska pani domu" (The English Hus-Wife) z 1615 r.
![](/media/lib/50/kucharz-smazy-okonomiyaki-5505812bf6dd8ef6aadb487bb423a766.jpg)
Kucharz z fabryki
10 czerwca 2009, 15:21Roboty opiekują się starszymi osobami, tańczą, pomagają w rehabilitacji dzieci z autyzmem, sprzątają, nalewają drinki, a od teraz nawet gotują. Potrafią usmażyć racuchy, podać sushi i pokroić warzywa. Przyszłych zastępców szefów kuchni można było podziwiać w akcji na tokijskiej wystawie International Food Machinery and Technology Expo.
![](/media/lib/49/zupa-z-pletwy-rekina-d216d6ee705adb620b3d281d64f10d4e.jpg)
Kulinarno-medyczne zagrożenie
27 maja 2009, 08:51Obrońcy zwierząt obawiają się, że spadek liczebności rekinów sprowadzi niebezpieczeństwo na manty, ponieważ azjatyccy szefowie kuchni nie zrezygnują z serwowania tamtejszego przysmaku – zupy z płetwy rekina.
![](/media/lib/48/platki-9030c68deeabce87baa29e9949a25a3e.jpg)
Zastępnik dla izotoników - mleko z musli
14 maja 2009, 11:56Mleko i płatki z pełnego ziarna lepiej wpływają na regenerację organizmu po wysiłku niż napoje dla sportowców.
![](/media/lib/47/cyfrowa-technologia-d06ea140ca7dfb1757ee84702e8ac733.jpg)
Cyfrowe wspomaganie
30 kwietnia 2009, 08:05Brytyjscy naukowcy pracują nad urządzeniem przypominającym samochodowy nawigator, by pomóc starszym osobom w poruszaniu się po supermarketach, które ciągle zmieniają położenie poszczególnych działów i towarów. Będzie ono wykorzystywało dane z GPS oraz najnowszych technologii lokalizacyjnych implementowanych w telefonach komórkowych.
Danie całkowicie syntetyczne
20 kwietnia 2009, 11:41Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.
![](/media/lib/46/le-whif-f458a7b54c9a176b21584d71f24a4961.jpg)
Czekolada do wdychania
10 kwietnia 2009, 18:18Profesor David Edwards z Uniwersytetu Harvardzkiego spełnił marzenia czekoladoholików. Opracował inhalator, który pozwala uraczyć się ulubionym smakołykiem bez ryzyka przytycia. Można wybierać z czterech smaków Le Whif: malinowego, miętowego, mango i czystej czekolady.
![](/media/lib/42/witraz-w-nairobi-1a9a3e31ae4c7d2f989b24c6eb8526c9.jpg)
Stuprocentowy recykling
26 stycznia 2009, 09:12Kitengela Glass to artystyczny kolektyw, położony w pobliżu Parku Narodowego Nairobi. Choć wiedzie tu wyboista droga, stale przybywają tłumy turystów. Teren usiany jest dziełami sztuki, w tym szklanymi przedmiotami i mozaikami, przy produkcji których wykorzystuje się ludzkie oraz zwierzęce odchody.
![Czosnek© Dixi, GNU FLD (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Warzywa_czosnek002.jpg](/media/lib/2/1172416580_253746-4c23a84c491e82ca71c1f3ba3b09aa85.jpeg)
Czosnek: dobry, lecz nie na wszystko
12 stycznia 2009, 14:51Lecznicze właściwości czosnku ciężko przecenić... niestety, jedna z nich okazała się, przynajmniej częściowo, mitem: nie zapobiega nowotworom tak dobrze, jak sądzono.